Den värdefulla höstplanteringen

I september är det en bra tid för plantering (zon 2-3) av många växer. Under hösten hinner plantan påbörja sin rotetablering och har på så sätt ett litet försprång till kommande växtsäsong som kan bjuda på flera utmaningar med högre temperaturer och torrare klimat. I många handelsträdgårdar är det rea på växtmaterialet, samtidigt som plantorna fortfarande är väldigt fina. Nu kan du fynda och passa på att komplettera eller nyskapa i din trädgård!

På bilden syns plantor av den städsegröna Japanska järneken, Ilex crenata ’Dark Green’,  limegrön alunrot ’Delta Dawn’, stäppsalvia ’Amethyst’ och den silvriga ullviden. 

 

När du handlar växter i slutet på växtsäsongen och en del av plantorna kan ha stått länge i sina krukor, var noggrann att kika till rotklumpen så att den ser frisk och saftspänd ut och utan rotsnurr. Om blad och blommor vissnat ner gör ofta inget, utan är bara ett tecken på att plantan startat sin nödvändiga invintring. Nedan bild visar en rotklump till höger som ser fint ut, den till vänster har stått för länge i sin kruka och skapat ett rotsnurr. Upptäcker man rotsnurr är det oftast bättre att låta plantan vara kvar hos försäljaren då rotsnurr försämrar chansen till en god etablering. Särskilt viktigt är detta med buskar och träd.

Var också lite extra omsorgsfull när du planterar- se till att plantan är ordentligt nere i jorden med ett lätt tryck ovanifrån och en skvätt vatten omkring så att jorden kommer i kontakt med rotklumpen. På så sätt ökar förutsättningarna för rotsystemet att påbörja sin etablering/förankring i den omgivande jorden och med det minimeras risken för att tjälen ’skjuter upp’ plantan under vintern och blottlägger det känsliga rotsystemet. Vattna med fördel jorden hellre än själva plantan som annars kan drabbas av bladmögel av olika slag nu när höstfukten i luften ökar.

 

En väl rik bevattning av Stenkyndel, Clinopodium nepeta när fotografen för ett ögonblick ville göra två saker samtidigt :). Plantorna ska inte stå i stillastående väta om fötterna, här var dräneringen god och vattnet kunde rinna undan.