Det underbara japanska olvonet

När februari går mot mars drar det märkbart i kroppen i riktning mot handelsträdgårdarna trots att jag i huvudet vet att uteväxt-avdelningarna står alldeles tomma fortfarande och väntar på spännande perenner, buskar och träd. ”-Visst öppnar ni snart?, undrar jag i ett mail mellan raderna till Caroline på en av Linköpings handelsträdgårdar. Svaret kommer strax därefter som en glad och tålmodig påminnelse; Det är ju bara vecka 8 ännu, nog får vi vänta ett tag tills växtleveranserna kommer igång och vi åter får botanisera i uteväxt-utbudet.

Ofta kan man hitta grenar av fågelbär liggandes på marken under februari som kommunen röjt under vintern.

Som en extra påminnelse om årstiden, växlar vädret från ljuvlig vårapril med 10+, sol och porlande bäckar i
landskapen som vi cyklar genom under helgen, till ett Narnia-landskap med ett nytt täcke av fluffig snö några dagar senare. Toppenbra med snö för våra naturliga vattenreservoarer, de behöver verkligen fyllas på. Under tiden jag väntar på våren, tar jag in körsbärskvistar och kikar i växtkataloger. Härifrån vill jag dela med mig av en underbar växt, en buske som kan vara lite av en doldis; det japanska olvonet.

I fantastiska böljande kulturlandskap vid sjön Åsunden, Östergötland får vi en härlig och lerig MTB-tur.

Om du har en plats i din trädgård dit solen når de flesta av dagens ljusa timmar men som du upplever skyddad så att en viss tillgång till fukt i marken kan dröja sig kvar, då kan du ha en fin plats för den japanska olvonet, Viburnum plicatum. I handelsträdgårdarna kan du finna sorten Viburnum plicatum f. tomentosum ’Mariesii’ som med tiden gärna vill sträcka ut sina horisontella grenvåningar förhållandevis brett. Busken i sig når så småningom ca 1m i höjd. I maj-juni kommer ett underbart blomsterflor som pryder busken i våningar och ger den ett speciellt utseende.

Trivs det japanska ollvonet kan den mot högsommaren ge ytterligare ett blomflor om än mer blygsamt. I augusti mognar de först röda, sedan blå-svarta frukterna för att sedan få sällskap av en riktigt vacker höstfärg i vinrött. Det japanska olvonet är härdigt upp till zon 3, men kan med fördel provas i skyddade lägen i högre zoner.

Buskar är fantastiska växter; ofta tåliga, långlivade, vackra genom säsongen och värdefulla för fågel och insektsliv. Nästa växt-tips har jag på känn blir för er som är berikad med en lägenhetes-balkong eller en mindre uteplats.

 

Sköt om er!

/Anna