En ny favoritplats tar form

I våras tog en familj i Berg kontakt med mig för att planera om deras framsida av huset. I deras tankar fanns en idé om en insynsskyddad och rofylld plats i morgonsolen, inramad av växtlighet. Nu var det dags att låta tankar bli verklighet! I skissarbetet kontaktade jag Asplunda snickeri som fick göra vackra växtspaljér; en i växtytan som en framtida blommande härlig vägg och ytterligare en lägre spaljé intill husfasaden för att försköna grunden.


Så en solig och varm oktoberdag var det äntligen dags för plantering av de fina växter som levererats till mig. I framkant på bilden ovan ser ni den ljusblåa ljuva stenkyndeln Clinopodium nepeta, som genast drog till sig törstande bin och blomflugor, den rödbladiga kärleksörten ’José Aubergine’ och i bakkant olika sorter av fingerborgsblomma Digitalis purpurea.

Mellan plantor av Rosa ’Queen och Sweden’, diamantrör och höstsilverax satte jag sist vår- och sommarlökar som den söta vita Narcissus ’Thalia’ och Allium ’Mount Blanc’. Gömda i marken och lätt glömda under vintern skänker de en otroligt fin glädje i till våren!

/Anna