Möte med ett kejsarträd

I veckan var jag hos en ljuvligt solstrålande kund i Berga och hjälpte till med beskärning av tulpanträd och thujor. I trädgården fanns också en växt som fick mig att stråla extra – den är ovanlig här hos oss – Kejsarträd, Paulownia tomentosa.

Kejsarträdet är fantastiskt med sin snabba tillväxt och riktigt stora och tunna blad som skapar en djungelkänsla i trädgården utan att skapa mörker. Ett nytt skott hos kejsarträdet kan växa upp mot 2-3 m på en växtsäsong, troligtvis mer längre söderut där den egentligen trivs som allra mest. I våra trakter är blomningen sparsam, men nedåt södra Europa kan man se exemplar med en helt galen blå blomning om våren. Hos oss i Linköping får vi vara tacksamma om vi får några få blommor som överlevt vintern och men sedan njuta av de mer exotiska stora och frodiga bladen.

 

 

Så kom stunden, jag törs knappt nämna det – det var dags att sätta sågen i denna snabbväxande och vackra gudinna. Planterad precis vid huskroppen när det var dags för fasadrenovering fanns ingen annan utväg. Då är det skönt att se de nya skotten komma och veta att hon är en sk. pionjärart, dvs ett växtslag som är en riktig tuffing på att etablera sig och växa snabbt i öppna marker som blivit störda av tex stormar, karlhyggen eller jordskred.

Min solstrålande kund lugnar mig och lovar att lägga ett extra skönt täcke omkring under vintern för att skydda de nya snittytorna mot frostsprängning. Jag ler, det ska nog gå bra!