Stadsträdsseminarium SLU

Det är en mörk januarikväll när jag sätter mig på tåget som tar mig till Malmö. Dagen därpå hoppar jag på en buss full med studenter mot Alnarp och Sveriges Lantbruks Universitet. Här får jag vara med om en spännande stadsträdsseminarum i ledning av inspirerande och med ’glimten i ögat, Henrik Sjöman. Kanske är Henrik lite av en nutids Carl von Linné i den mening att han tillsammans med kollegier nationellt och internationellt genom forskning och exkursioner bidrar till en djupare kunskap om träd som sedan görs tillgängligt för oss andra. I publiken ömsom skrattar vi, lyser upp i olika ’a-ha’-upplevelser och rynkar ibland pannan under seminariedagens gång. Frågor om träd väcker känslor.

 

Andrew Hirons (Myerscough Collage UK) berättar om det nya tillgängliga träddatabasen med massvis matnyttig info för alla som vill fördjupa sig inom ämnet. Den kan du finna på An evidence based tree selection guide

 

Varför är jag där? Jo, samtalet om våra stadsträd som ett värdefullt inslag i vår urbana miljöer känns angeläget att engagera mig i, både som samhällsmedborgare och trädgårdsmästare. Träden spänner bl.a upp våra stadsmiljöer till tredimensionella, fascinerande och levande rum och hjälper oss att orientera oss i tiden med lövverkets växlingar i färg och form. De tar upp Co2 och partiklar, ger tillbaka härligt syre och en hälsosammare luft. De skänker oss uppskattad svalka när sommaren är så het som 2018. Och träd växer förhållandevis sakta, det behövs klokskap och ett agerande med framförhållning i vår generation av trädengagerade till förmån för den kommande. Våra härliga och viktiga stadsträd som vi njuter av idag har vi människor långt innan oss att känna tacksamhet inför att de finns där.

 

Jenny Klingberg (Göteborgs universitet & Göteborgs botaniska trädgård) berättar om sin pågående forskning som tyder på att träden sänker partikelhalten i stadsluften. 

 

Att ta del av SLU’s  smörgåsbord av både ny och tidigare träd-kunskap är spännade. Jag vill förstå lite till; hur kan vi bli ännu bättre på att odla fram och i planeringsfasen välja arter och sorter av stadsträd så att dessa väl på rätt plats och med rätt skötsel, tillför de värden som bidrar till vår hälsa och känsla av välbefinnande? Hur kan de verka i positiva riktningar i en tid av klimatförändringar?

I Alnarpsparken finns ett sagoslott som skulle kunna vara från en Harry Potter film. Miljöerna här är underbart spännande för dem som är nyfiken på växter; vilka mysiga och lummiga sortimentsträdgårdar de skapar tillsammans. Jag förlorar mig där i, även en mulen och fuktig vinterdag. 

 

När jag återvänder hem till Linköping är det kväll och mörkt igen. Men jag anar att jag lyser lite extra där på stol nr. 89 i vagn 3. Med mig har jag nya kontakter, insikter och tankar. Under resten av resan funderar jag på hur detta smörgåsbord kan komma till glädje hemma i Linköping och i andra sammanhang som jag verkar i. Kanske är du som läser också engagerad i våra stadsträd?

 

Allt gott!
/Anna

info(@)lycketradgardsmastare.se