Vinterbeskärning av några vanliga klätterväxter

De klätterväxter som blommar under hög- och sensommaren på sina årsskott, kan med fördel beskäras vid behov från höst till tidigt vår innan årskotten utvecklas utan att kommande blomning går förlorad.

Beskärning utförs för att stimulera plantan att hålla sig jämt frodig och vacker. Är din planta kal nedtill, känns allmänt risig eller har blivit för stor, kan det vara dags att beskära denna grupp nu.

Om grenverket tillåter och inte är för intrasslat i sig själv, kan beskärningen göras som en underhållsbeskärning genom att du på olika höjder ovanför ett blad eller en förgrening, kortar in plantans kvistar. Utförs denna beskärning regelbundet varje år vid denna tid, stimuleras plantan att bli jämn i sitt bladverk och blomning över åren.

Har grenverket däremot blivit hopplöst intrasslat i sig självt och det är svårt att utföra en underhållsbeskärning, är en föryngringsbeskärning enda vägen ut. Det är en radikal åtgärd då du kortar in hela plantans grenvek till ca 20 cm ovan mark och ovanför en knopp. Lämna alltså gärna 2-3 knoppar per skott. Denna metod tar bort större delen av klätterväxten som får börja om från början.

Exempel på klätterväxter som med fördel kan beskäras innan bladutspring, är olika arter av klematis inom gruppen av sena småblommiga klematis. Här finns Italiensk klematis (viticella-gruppen) bl.a med namnsorter som ’Södertälje’ E, ’Etoile Violette’ och ’Maria Cornelia’. Även mindre busklik klematis ur integrifolia-gruppen och den mycket starkväxande skogsklematis (vitalba-gruppen) kan beskärs nu. Här finns en tydlig och informativ sida från Söderfors trädgård om du vill se bilder och läsa mer om denna grupp.

Arter av kaprifol är nästa grupp av klätterväxt som går bra att beskära under samma tid. Här finns olika namnsorter av bl.a äkta kaprifol Lonicera caprifolium, vildkaprifol Lonicera periclymenum och rosenkaprifol Lonicera x heckrottii.

En tredje grupp av starkväxande klätterväxter som med fördel går att beskära nu är olika arter av pipranka Aristolochia, murgröna Hedera helix, blåregn Wisteria och vildvin Parthenocissus.

Blåregn beskärs två gånger under året för att hålla formen på den och för att gynna blomningen. Den första beskärningen är en så kallad sporrbeskärning eller vinterbeskärning. Det betyder att du beskär tillbaka förra sommarens långskott som växer ut från plantans huvudstammar. Lägg snittet över 2 till 3 knoppar på de skott som växte ut under förra sommaren och hösten och som du i sommarbeskärningen (pincering) redan tagit in över ca 5-6 knoppar/blad. Efter att du har gjort din vinterbeskärning ska det alltså finnas 2 till 3 knoppar kvar på skottet. Denna tvåstegs-raket av sommarbeskärning och vintebeskärning stimulerar utvecklingen av blomknoppar.

Den här trevliga damen kommer att visa oss hur man utför vinterbeskärning av blåregen.

Vildvin beskärs på liknande sätt om du vill att plantan ska hålla sig mindre och utan att bilda allt för kraftiga stammar som greppar tag om underlaget.