Privat bostad i Arts & Craft vid Stångån

Där Stångån rinner som bredast och ser ut som en mindre och mycket vacker sjö, får jag under 2018-19 arbeta med en familj som med fingertoppskänsla vill vidareutveckla sin trädgård i en stil av Arts & Crafts möter svensk natur. I projektet bjuder jag även in snickare Per Davidsson från Asplunda Snickeri och konstsmed Pablo von Eckardstein från Smedja Järneken.

 

Nya växter planteras längs med husets fina terass ut mot ån

Flera av trädgårdens rabatter finns redan på plats men befintligt växtmaterial är i dåligt skick och tas bort. Jag kompletterar med ny rotogräsfri planteringsjord innan de nya växterna anländer. Växtmaterialet är valt utifrån att skapa känslan av Arts & Crafts möter svensk natur. Kunden vill gärna att planteringarna är i olika nivåer och ’ängslika’ där växterna gärna får väva in sig med varandra med tiden. Familjen tycker också om kontrasten mellan ’ängslik’ och symmetri/form. Vi väljer både klotformad idegran och buxbom till de mer svävande planteringarna.

 

Konstsmed Pablo med svärson med en helt fantastisk spaljé som strax monteras på husets kortsida.

I Smedja Järneken får jag uppleva hur en fantastisk spaljé växer fram med djur-figurer som tillsammans berättar en saga. Här finns bl.a räven som lurar i vassen på sjöfågeln och en örn som precis lyckats med sin jakt. På gårdshusets ena gavel monterar snickare Per Davidsson upp sin vackra spaljé i trä. Här kommer bl.a vitt amerikanskt blåregn att svinga sig uppåt. Tillsammans med starkväxande rosor och klätterhortensia vill vi att gårdshuset ska bli inbäddat i grönska och blomning på sikt.

Vacker spaljé i trä från Asplunda snickeri. Formerna och detaljerna finns i huvudbyggnadens räcken och fönster.

 

 

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen